Acties tbv

Stichting de Benen Nemen

Namens de kinderen met een beenamputatie uit de Derde Wereld willen iedereen bedanken voor de acties. Ook actie houden voor de stichting [klik hier]

NU doneren

kleine bedragen voor ons

van grote waarden.

UW STEUN IS WELKOM

of steun ons zo

Bekijk de trailer van voorlichtingsfilm voor Stichting de Benen Nemen over hoe het is om te leven met een been-prothese. 

Belangstelling voor de hele film [klik hier]

Brief uit Vietnam

“Onlangs ontvingen we van het MCNV de volgende mail over een bezoek aan de werkplaats in Vietnam.

Beste bestuursleden van Stichting De Benen Nemen,

Vanuit Hanoi wil ik jullie graag verslag doen van mijn bezoek afgelopen dinsdag aan de protesewerkplaats in Dak Lak.

Afgelopen dinsdag ben ik samen met Dung (locale projectmanager red.) naar de werkplaats gegaan in Buan Ma Thuot, de hoofdstad van de provincie Dak Lak. De werkplaats bevindt zich in een apart gebouw op het terrein van het provinciale

ziekenhuis. Dit aparte gebouw is de plaats waar alle revalidatie activiteiten plaatsvinden. Tot voorkort was de revalidatie gevestigd in het ziekenhuis, op de 1ste verdieping. Omdat dit natuurlijk heel onhandig is en de werkplaats opgestart werd, is er besloten om de voormalige en reeds gesloten psychiatrische afdeling in te richten als revalidatie afdeling. Een hele verbetering en toegankelijk voor iedereen.

Ik had eigenlijk niet gedacht dat het al zo volop in bedrijf was. In de werkplaats waren op dat moment 2 jonge dames (rond 20 jaar). De een had braces en was aan het oefenen met lopen, de ander heeft onlangs een nieuwe onderbeenprothese gekregen en was in de werkplaats om die te passen en te verbeteren. Deze laatste dame sprak perfect Engels en ze vertelde haar verhaal. Ze had 10 jaar geleden een ongeluk gehad met haar hele familie en daarbij haar onderbeen verloren. Heel lang heeft ze met krukken gelopen, en later met een prothese. De prothese die ze nu heeft is gemaakt in de werkplaats en voldoet zeer goed. Ze loopt ermee alsof het haar eigen been is en met sokken en schoenen ziet het er prachtig uit.

De 2 verantwoordelijke mensen in de werkplaats hebben me alles laten zien, alle apparatuur en hoe een prothese gemaakt wordt. Uit Ho Chi Minh stad was een deskundige prothesemaker aanwezig die samen met de stafmedewerkers aan het werk was. Een andere technicus is momenteel in Hanoi voor training. Naast de technici was ook de revalidatiearts aanwezig en hij sprak ook uit dat hij zo blij is met de werkplaats, dat ze al jaren een plek wilden om betere prothese te maken, een plek waar kinderen en jongeren terecht kunnen voor een prothese en revalidatie.

De stafmedewerkers in werkplaats zijn erg blij met de steun van Stichting de Benen Nemen en ervaren dat de impact van betere prothesen en het feit dat de mensen dichterbij huis terecht kunnen voor deze specifieke zorg, echt geweldig is. Want als je ver moet reizen (naar Ho Chi Minh stad ong. 350 km) geen geld hebt en niet mobiel bent, is een prothese niet voor je weggelegd.

Via het revalidatieprogramma dat door het MCNV gesteund, weten we dat meer kinderen wachten en hopen op een prothese en het zou fantastisch zijn als we de komende jaren deze kinderen kunnen helpen.

Ik was erg onder de indruk en ook Dung was verheugd over wat we gezien hebben.

Tot zover even mijn ervaring 'vers van de pers' op de mail.

Veel groeten uit Hanoi!”