Acties tbv

Stichting de Benen Nemen

Namens de kinderen met een beenamputatie uit de Derde Wereld willen iedereen bedanken voor de acties. Ook actie houden voor de stichting [klik hier]

NU doneren

kleine bedragen voor ons

van grote waarden.

UW STEUN IS WELKOM

of steun ons zo

Bekijk de trailer van voorlichtingsfilm voor Stichting de Benen Nemen over hoe het is om te leven met een been-prothese. 

Belangstelling voor de hele film [klik hier]

Nyabondo Rehabilitation Centre

In het westen van Kenia, een uur rijden ten zuiden van Kisumu en dichtbij het Victoriameer, ligt het dorpje Nyabondo. Hier is het "Nyabondo Rehabilitation Centre" gevestigd voor gehandicapten kinderen. Dit centrum bestaat sinds de jaren 60 en wordt geleid door Keniaanse nonnen van de orde van Franciscanen van Sint Anne.

In de beginjaren verzorgde het centrum veel polio patiënten, maar na een landelijke inentingsactie was dat niet meer nodig. Momenteel verblijven er ruim 250 kinderen. Het zijn kinderen met een aangeboren handicap, maar ook kinderen die bv door een ongeluk gehandicapt raken. Tijdens hun verblijf wordt er gezorgd voor onderwijs, gezondheid en revalidatie. 

Iedere maand komen AMREF artsen 4 dagen langs om de aanwezige kinderen (zo'n 30 kinderen op een dag) te opereren in het ziekenhuis op het centrum. De gespecialiseerde doktoren voeren plastische en orthopedische operaties uit. De revalidatiemiddelen, zoals beugels, schoenen, krukken, worden in het centrum zelf gemaakt door een enkele ambachtslieden. De kinderen gaan zoveel mogelijk naar omliggende scholen. Voor de gehandicapten kinderen is er speciaal onderwijs op de naastgelegen school St. Martin.

Kinderen met een meervoudige handicap, vaak lichamelijk en verstandelijk beperkt, verblijven in de ‘medical group’. In Nederland is dit te vergelijken met een gezinsvervangend tehuis. Deze kinderen hebben intensieve verzorging nodig, iets wat thuis meestal niet gegeven kan worden. Het komt voor dat ze thuis verwaarloosd worden, omdat gehandicapten in deze cultuur niet geaccepteerd worden. In de medical krijgen de kinderen wat ze nodig hebben aan verzorging, dagbesteding, aandacht en liefde. De kinderen verblijven in aparte jongens en meisjes slaapzalen. Ieder zaal heeft een huismoeder die ze verzorgt en aandacht geeft. Een aantal kinderen gaat overdag naar de nursery waar ze het alfabet leren, liedjes zingen, leren tellen tot 50 en simpele optellingen maken. Indien mogelijk gaan kinderen naar st. Martin School.

Er zijn ook kinderen die thuis wonen, maar naar het centrum komen om te revalideren, geopereerd te worden of er een opleiding volgen. Het Nyabondo Centrum biedt praktijkgericht onderwijs voor jongens en meiden vanaf 18 jaar. Deze opleidingen/trainingen zijn afgestemd op de beperking van deze kinderen en leert hen oa breien en naaien, koken, computeren, kappen en knippen of biedt workshops voor maken van instrumenten, kaarten of typisch Keniaanse souvenirs. Sommige artikelen worden door het centrum verkocht. Door deze opleidingen krijgen de kinderen een beter toekomstperspectief.

Het centrum is geheel afhankelijk van giften. De overheid draagt niets bij. Van de ouders wordt een bijdrage gevraagd, maar de meesten ouders kunnen dat niet betalen.

Met regelmaat komen er Nederlandse vrijwilligers naar het centrum om de nonnen te ondersteunen in de verzorging van de kinderen en een invulling te geven aan hun vrije tijd. Zonder deze vrijwilligers zou, wegens onderbezetting en geen geld, de verzorging beperkt blijven tot bed, bad en brood.